O nama

O nama

Otkrijte svijet zelenim i inovativnim načinom putovanja

FlixBus je mladi autobuski operater koji je od 2013. godine milionima putnika širom Evrope promijenio dotadašnji način putovanja. Jedinstvena kombinacija tehnološkog start-upa, online kupovine i prijevozničke firme omogućila nam je da počnemo upravljati najvećom evropskom međunarodnom autobuskom mrežom u vrlo kratkom vremenu.

Zahvaljujući jednostavnoj kupovini autobuskih karata i brzorastućoj mreži linija, putnicima pružamo mogućnost otkrivanja svijeta bez obzira na njihov budžet. Zeleni autobusi osiguravaju najviši stepen udobnosti i sigurnosti, ekološki su prihvatljivi i nude pravu alternativu privatnom prijevozu.

FlixBus iskustvo – naš koncept za uspjeh

Naš uspjeh se zasniva na digitalizaciji tradicionalnog načina putovanja. Uz tehnološke inovacije, kao što su to rezervacija i kupovina autobuskih karata putem interneta, sama FlixBus aplikacija, besplatni internet i funkcija GPS Live Tracking za praćenje autobusa, stvorili smo novi način putovanja. Zahvaljujući planiranju i dinamičnom upravljanju cijenama, našim putnicima uvijek nudimo ono što je najbolje. Usko sarađujemo s malim i srednjim regionalnim preduzećima koja podržavamo: naši regionalni autobuski partneri, najčešće porodične firme s decenijama iskustva, odgovorni su za zelenu FlixBus flotu. Tako se inovacije, duh start-upa i jak, međunarodni brend spajaju s iskustvom i kvalitetom tradicionalnih preduzeća.


Od njemačkog start-upa do vodećeg evropskog prijevoznika

FlixBus su osnovala tri mlada preduzetnika iz Minhena s ciljem održivog putovanja koje će ujedno biti udobno i prihvatljivo za svakog putnika. U isto je vrijeme drugi njemački start-up, MeinFernBus, počeo širiti svoju mrežu zelenih autobusa iz Berlina u druge gradove po Njemačkoj.

Kada se 2013. godine u Njemačkoj zaustavio monopol željeznice nad tržištem putovanja, ova dva njemačka start-upa pozicionirala su se kao lideri na njemačkom autobuskom tržištu te su time nadjačali druge međunarodne korporacije. Nakon udruživanja timova iz Minhena i Berlina, FlixBus je postao dominantan lider u zemlji.

Od 2015. godine FlixBus se širi na međunarodno tržište: osnovao je domaće autobuske mreže u Francuskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Hrvatskoj, a pokrenuo je i međunarodne linije u Skandinaviji, Španiji, Engleskoj i centralnoj i istočnoj Evropi. Danas putnici mogu koristiti najveću evropsku međunarodnu mrežu autobuskih linija.

Ovaj zeleni brend mobilnosti trenutno stvara i razvija skoro 1.000 zaposlenih u Minhenu, Berlinu, Parizu, Milanu, Zagrebu i Kopenhagenu, kao i hiljade vozača naših partnera iz cijele Evrope. Svaki individualni zaposlenik doprinosi razvoju i poboljšanju FlixBusove zelene mreže. Imaš li ličnost i timski duh da s nama osvojiš evropsko autobusko tržište? Onda se prijavi ovdje, možda imamo pravi posao za tebe.

FlixBus u brojkama

60 miliona putnika od osnivanja

60 miliona putnika je do sada putovalo s nama, od toga skoro 20 miliona putnika samo u 2015. godini.

3000+ destinacija, 40+ zemalja

FlixBus spaja 3000+ destinacija u 40+ zemalja, a brojke rastu iz dana u dan.

400 000+ veza dnevno

Spajamo evropske metropole s 400 000+ vožnji dnevno – dio linija polazi i svakih 30 minuta.

Osnivači/Upravni odbor

André Schwämmlein, osnivač i upravljački direktor

André Schwämmlein, osnivač i upravljački direktor

André je odgovoran za međunarodnu saradnju i širenje. Već 2009. godine pričao je s Jochenom i Danielom o mogućnostima liberalizovanog tržišta. Kao ljubitelj alternativnih prijevoznih koncepata, još uvijek nema vlastiti automobil, a u svoj FlixBus ured stiže biciklom.

Jochen Engert, osnivač i upravljački direktor

Jochen Engert, osnivač i upravljački direktor

Jochen je odgovoran za marketing, prodaju i finansije. Prije osnivanja FlixBusa, on i André putovali su svijetom kao strategijski savjetnici. Još za vrijeme studentskih dana organizovao je skijaške izlete u Alpe, što je bilo njegovo prvo iskustvo u autobuskoj industriji.

Daniel Krauss, osnivač i upravljački direktor

Daniel Krauss, osnivač i upravljački direktor

Daniel je zadužen za IT, kao i mobilni i softverski razvoj. Tokom studija osnovao je uspješan IT start-up sa studentskim kolegom Andréom. Uskoro se odlučio na riskantan potez pa je napustio stalan posao u Microsoftu – ali i svoj automobil – da bi učestvovao u stvaranju najvećeg međunarodnog autobuskog operatera.