Ako imaš poteškoća s pristupom našoj internetskoj stranici, onda nazovi +3851 3000803 ili potraži Aplikacija Google Assistant za Flixbus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Zaštita podataka

Internet portal kompanije FlixMobility GmbH kao i portal za rezervacije koji je njegov integralni dio (u daljem tekstu zajednički naziv „internet stranica“) vlasništvo je kompanije FlixMobility GmbH, Friedenheimer Brücke 16, 80639 München (u daljem tekstu „FlixMobility“ ili „mi“). Zaštiti vaših ličnih podataka pridajemo veoma veliku važnost. Zato zaštita podataka u kompaniji FlixMobility GmbH ima visok prioritet i mi se prilikom prikupljanja, obrade i korišćenja podataka strogo pridržavamo zakonskih odredbi Evropske opšte uredbe o zaštiti podataka i njemačkog saveznog zakona o zaštiti podataka.

1.   Prikupljanje, obrada i korišćenje ličnih podataka

Obrada vaših ličnih podataka vrši se u skladu sa sljedećim pravnim temeljem:

1.1 Ugovorni odnos prema čl. 6 st. 1 tač. b DS-GVO

Obrađujemo lične podatke koji su nam dobrovoljno saopšteni (ime, prezime, adresu e-pošte, broj mobilnog telefona) prema članu 6 st. 1, tač. b DS-GVO radi naručivanja karata u skladu s ugovorom, vršenja prevoza i otvaranja naloga klijenta ili u sklopu predugovornih mjera.

Dobrovoljno naveden broj mobilnog telefona pohranjujemo radi kontaktiranja u slučaju kašnjenja ili informacija o promjenama toka putovanja. Za neophodno obavljanje plaćanja eventualno će nam biti neophodni i sljedeći podaci: U svrhu plaćanja rezerviranog putovanja kreditnom karticom, kompaniji FlixMobility potrebno je vaše puno ime, vaša adresa e-pošte, kao i podaci vaše kreditne kartice.

1.2 Opravdani interes prema čl. 6 st. 1 tač. f DS-GVO

Za provođenje administrativnih aktivnosti (IT-usluga, korisničkih usluga, knjigovodstva, itd.) i za efektno planiranje interne administracije našeg koncerna potrebni podaci biće proslijeđeni kompaniji FlixMobility GmbH. Na temelju opravdanog interesa prema čl. 6 st. 1 tač. f i eventualno tač. b DS-GVO, vršimo obradu neophodnih podataka u sljedeće svrhe:

  • Podaci koji se čuvaju radi realizacije ugovora i obavljanje putovanja autobusom se samo u neophodnoj mjeri prosljeđuju kompanijama koje vrše prevoz autobusom i ostalim licima (npr. pružaocima IT i transportnih usluga, servisima za korisnike elektronske pošte, slanje biltena i obavljanje plaćanja) u sklopu registracije i radi obavljanja prodaje karata. U opravdanim slučajevima (npr. oštećenje autobusa) zadržavamo pravo da podatke klijenata proslijedimo odgovarajućem partneru koji će izvršiti prevoz autobusom. Naši partneri prosljeđene podatke smiju koristiti isključivo u svrhu obavljanja njihovog zadatka i ni u kakve druge svrhe. Ukoliko postoji obrada naloga, realizacija iste se vrši uz uzimanje u obzir propisa o obradi naloga prema čl. 28 DS-GVO.
  • Osim za naručivanje karata, FlixMobility GmbH vaše podatke koristi i u svrhu reklamiranja te istraživanja tržišta i javnog mnjenja, kako bi Vas putem pošte ili biltena informirala o ponudama i novostima koje odgovaraju vašim interesovanjima. U tu svrhu na temelju opravdanog interesa prema čl. 6 st. 1 tač. f DS-GVO sprovodimo ocjenjivanje oglašavanja u vezi s oglasima baziranim na interesovanjima. Upotrebu vaših podataka u reklamne svrhe, za istraživanje tržišta i javnog mnjenja i ocjenjivanje oglašavanja moguće je odbiti u bilo kom trenutku slanjem poruke na FlixMobility GmbH, Friedenheimer Brücke 16, 80639 München ili na data.protection@flixbus.com.
  • U sklopu procesa plaćanja, vaši podaci se po potrebi proslijeđuju sledećim pružaocima usluge plaćanja. Broj kreditne kartice ili druge bankovne podatke kompanija FlixMobility ne čuva i direktno ih proslijeđuje pružaocima usluge plaćanja:
    • Plaćanja se obavljaju preko našeg partnera Adyen BV, Simon Carmiggeltstraat 6 – 50, 1011 DJ Amsterdam. U svrhu spriječavanja i otkrivanja prevara, vašu IP adresu dostavljamo našem partneru Adyen BV, Simon Carmiggeltstraat 6 – 50, 1011 DJ Amsterdam. Adyen BV pri tom pohranjuje vašu IP adresu. Svi podaci se prenose šifrirano.
    • Plaćanja kreditnom karticom, te preko servisa kao što su Giropay i iDeal obavlja Heidelberger Payment GmbH sa sjedištem u Gaisbergstr. 11-13, 69115 Heidelberg. Osim toga i firma PAY.ON AG sa sjedištem u Lucile-Grahn-Str. 37, 81675 München dolazi u dodir s podacima za plaćanje. Heidelberger Payment GmbH je servis za plaćanje u smislu zakona o nadzoru nad servisima za plaćanje (ZAG) i registriran je kod njemačkog Saveznog zavoda za nadzor nad finansijskim uslugama (BaFin), Graurheindorfer Str. 108, 53117 Bonn (broj registracije: 122914).
    • Plaćanje putem servisa Paypal obavlja PayPal (Europe) S.à r.l. & Cie, S.C.A., 5. Etage, 22-24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg. Dodatne informacije o zaštiti podataka kompanije Paypal možete pronaći u izjavi o zaštiti podataka kompanije Paypal.

1.3 Saglasnost prema čl. 6 st. 1 tač. a DS-GVO

Ako izaberete plaćanje zaduživanjem računa, saglasni ste s prosljeđivanjem vaših ličnih podataka u sklopu naručivanja karte (ime, adresa, datum rođenja, adresa e-pošte i podaci žiro-računa) kao i podataka o samom naručivanju karte, u svrhu provjere identiteta i boniteta, kao i u svrhu realizacije ugovora, kompaniji RatePAY GmbH, RatePAY GmbH, Schlüterstraße 39, 10629 Berlin. U tu svrhu, mi naše potraživanje prepuštamo kompaniji RatePAY. Sve pojedinosti možete pronaći u dodatnim Opštim uslovima poslovanja i napomeni o zaštiti podataka za sve vrste plaćanja preko RatePAY-a.
 

2.  User Login / Korisnički nalog

Imate mogućnost da kod nas otvorite lični korisnički nalog. U lozinkom zaštićenom dijelu korisničkog naloga možete na udoban način uređivati vaše rezervacije i sačuvati vaše podatke za buduća putovanja.

Polja označena kao obavezna (*), koja sadrže lične podatke, koriste se samo za kreiranje i obradu korisničkog naloga. Na početku je neophodna samo adresa e-pošte. Na ovaj način potvrđujemo vaš identitet. U sklopu registracije dobrovoljno možete navesti i vaše ime, adresu ili eventualno podatke o vašem računu u banci.

Ovi podaci se koriste kako za sastavljanje računa, tako i za funkciju automatskog popunjavanja za buduće rezervacije. Osim toga, ovdje možete dobrovoljno pohraniti i vaš broj mobilnog telefona radi uspostavljanja kontakta u slučaju kašnjenja ili promjene plana putovanja.

Ukoliko ste se s tim saglasili, funkcijom „Ostani prijavljen“ se na vašem krajnjem uređaju pohranjuju tzv. trajni kolačići, koji služe tome da se prilikom sljedećih posjeta našoj internet stranici ne morate ponovo prijavljivati. Ova funkcija Vam nije na raspolaganju ako ste u podešavanjima vašeg web preglednika deaktivirali pohranu takvih kolačića.

Korisnički nalog, a time i vaše pohranjene lične podatke, možete u svakom trenutku ažurirati ili izbrisati pomoću vašeg ličnog korisničkog naloga.

Neće biti izbrisani podaci koji su zbog zakonskih rokova čuvanja neophodni za realizaciju ugovora.
 

3.  Bilten

Adresa e-pošte koja je prikupljena prilikom prijavljivanja za bilten uz vašu saglasnost prema čl. 6 st. 1 tač. a DS-GVO koriste se u svrhu komunikacije s Vama (npr. servisne poruke, sistemska obavještenja, e-poruke za potvrdu vaše registracije, za prijenos informacija o korisničkom nalogu, informacije o vašim kartama i rutama putovanja ili vašim profilima putovanja).

Pored toga, vašu adresu e-pošte koju dobijemo u vezi s rezervacijom ili putovanjem prema čl. 7 st. 3 UWG koristimo da Vam putem e-pošte redovno šaljemo ponude za proizvode iz našeg asortimana koji su slični onima koje ste već kupovali. Korišćenje vaše adrese e-pošte možete odbiti slanjem poruke na unsubscribe@flixbus.com ili preko linka za odjavljivanje biltena. 

Ako se registrirate preko našeg linka za prijavu na bilten, izvršiće se prijava s vašim pristankom prema čl. 6 odl. 1 sl. a DS-GVO-a. Upotrebu vaše adrese e-pošte možete bilo kada otkazati porukom na unsubscribe@flixbus.com ili preko linka za odjavu biltena.

4.  Bezbednost podataka

Privatnost korisnika naše web stranice i priključenih sistema štitimo tehničkim i organizacionim mjerama. Kako bi se mogao garantirati bezbjedan prijenos ličnih podataka, koristimo kriptografski protokol TLS (kao bazični kriptografski postupak se koristi RSA-2048 za infrastrukturu javnog ključa). Ovaj postupak se uspješno koristi na cijeloj web mreži. Na ovaj način se šifriraju svi lični podaci (ime, adresa, podaci za plaćanje, itd.) i tako se bezbjedno prenose na internetu. Po simbolu (zaključani katanac) na donjoj traci prozora vašeg web preglednika možete prepoznati da se krećete u osiguranom području.

5.  Prijenos podataka u trećim zemljama

Obrada podataka se u principu vrši u Njemačkoj ili zemljama Evropske Unije. Ukoliko je u određenim slučajevima planirana obrada u trećim zemljama, obrada će se vršiti samo ako je primjerenost nivoa zaštite podataka u trećoj zemlji utvrđena od strane Komisije EU prema čl. 45 DS-GVO ili na osnovu klauzula standardnog ugovora EU.
 

6.  Trajanje pohrane podataka

Pohranjujemo podatke sve dok su neophodni u odgovarajuće svrhe obrade (npr. realizacija ugovora, reklamne svrhe) i u svrhu ispunjavanja trgovinskih i poreskih zakonskih propisa o čuvanju podataka prema čl. 6 st. 1 tač. c DS-GVO i čl. 257 st. 1 HGB-a i čl. 147 st. 2 AO-a.


7.  Podaci za kontakt s odgovornim licem

Odgovorna za obradu ličnih podataka je kompanija FlixMobility GmbH, Friedenheimer Brücke 16, 80639 München, adresa e-pošte info@flixbus.ba koju zastupaju direktori André Schwämmlein, Arnd Schwierholz, Daniel Krauss, Jochen Engert.

8.  Pravo na pristup informacijama i na žalbu

Prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka imate pravo na besplatnu informaciju o vašim pohranjenim podacima te po potrebi pravo na korigiranje, brisanje, ograničavanje obrade i opoziv korišćenja vaših pohranjenih podataka, pravo na prijenos podataka (čl. 20 DSGVO-a) i pravo na prigovor na pohranjene podatke. Molimo Vas da se u vezi s ovim obratite kompaniji FlixMobility GmbH, Friedenheimer Brücke 16, 80639 München ili da nam pošaljete poruku e-pošte na data.protection@flixbus.com.       

Našeg referenta za zaštitu podataka možete kontaktirati na data.protection@flixbus.com.

Osim toga imate pravo da u vezi sa zaštitom podataka uložite žalbu kod nadzornih organa koji su zaduženi za nas.

9. Upotreba kolačića

Prilikom posjete našoj web lokaciji u vašem web pregledniku će biti pohranjene informacije u vidu kolačića (male tekstualne datoteke). U njima se pohranjuju podaci o vašem korišćenju web lokacije (identifikacioni ID broj, datum posjete, itd.). Upotrebom kolačića Vam olakšavamo korišćenje naše internet ponude preko raznih servisnih funkcija (kao npr. ponovno prepoznavanje prethodnih posjeta) i na taj način bolje možemo prilagoditi internet ponudu vašim potrebama. Možete zabraniti pohranu kolačića i izbrisati već postojeće kolačiće, tako što ćete u vašem web pregledniku izvršiti odgovarajuća podešavanja. U funkciji pomoći većine web preglednika objašnjeno je kako se vrše takva podešavanja. Međutim, ako ne prihvatite kolačiće, to može ugroziti servisne funkcije internet ponude. Zato Vam preporučujemo da ostavite funkciju kolačića uključenu.

Osim toga koristimo kolačiće drugih ponuđača za tehnologije retargetinga i remarketinga u svrhu optimiziranja naše web ponude, kao i u svrhu marketinga na bazi interesovanja. Pohranjeno ponašanje pri surfovanju internetom analizira se putem algoritma, tako da se preporuke za proizvode na bazi interesovanja zatim mogu prikazati u obliku reklamnih banera odn. oglasa na web stranicama trećih lica. Pseudonimizirani profili korišćenja se bez posebne izričite saglasnosti odgovarajuće osobe ne dovode u vezu s ličnim podacima preko nosioca pseudonima.

Obimne informacije u vezi s tim i kako se to može namjestiti na velikom broju web preglednika, možete pronaći na sljedećim internet stranicama: youronlinechoices, Network Advertising Initiative i/ili Digital Advertising Alliance. Tamo ćete naći i podatke o tome kako možete izbrisati kolačiće sa vašeg računara, kao i opšte informacije o kolačićima.

9.1 Neophodni "kolačići"

9.1.1 AB Tasty

Ova web stranica pored toga koristi analitički web servis AB Tasty kompanije AB TASTY SAS, koji se koristi za A/B i Multivariate testove. Ovaj servis koristi kolačiće u svrhu identifikacije korisnikovog web preglednika i analize korišćenja ove web stranice. Kolačići ne prikupljaju lične podatke. Više informacija o tome kako AB Tasty vrši obradu vaših podataka, možete pronaći na https://www.abtasty.com/uk/terms-of-use/. Na ovoj stranici možete pronaći i uputstvo kako u svakom trenutku možete deaktivirati praćenje.

9.1.2 adjust

Ova web stranica/aplikacija između ostalog koristi i analitičku tehnologiju „adjust“ kompanije adjust GmbH („adjust“). adjust za analizu pri tom koristi IP i Mac adrese korisnika koje se međutim koriste isključivo anonimizirano. Povezivanje s konkretnom osobom je na taj način onemogućeno. Korišćenjem ove web stranice/aplikacije u svrhu analize dajete saglasnost za obradu anonimiziranih podataka prikupljenih na prethodno opisani način i u prethodno navedenu svrhu. Prikupljanje i pohrana podataka tehnologijom adjust može se odbiti u svakom trenutku tako da važi i ubuduće. U tu svrhu pratite sljedeći link: https://www.adjust.com/opt-out/

9.1.3 Adtriba

Na ovoj se internet stranici pomoću tehnologija kompanije AdTriba GmbH – Beim Schlump 13a, 20144 Hamburg (https://www.adtriba.com/) prikupljaju i pohranjuju podaci, od kojih se uz upotrebu pseudonima izrađuju profili korištenja. Ti korisnički profili koriste se za analizu ponašanja posjetilaca i procjenjuju se kako bi se naša ponuda poboljšala i prilagodila potrebama. U tu svrhu mogu se koristiti kolačići. To su male tekstualne datoteke koje se lokalno čuvaju na krajnjem uređaju posjetioca stranice i na taj način omogućavaju prepoznavanje prilikom ponovne posjete našoj internet stranici. Pseudonimizirani profili korištenja bez posebne izričite saglasnosti odgovarajuće osobe ne dovode se u vezu s ličnim podacima preko nosioca pseudonima.

9.1.4 Tapad

Izvještaji preko raznih aplikacija i različitih uređaja

Ova internet stranica prikuplja i koristi informacije nezavisno od aplikacije i vrste uređaja u svrhu sastavljanja izvještaja. Ova internet stranica ne prikuplja lične podatke koji omogućuju povezivanje s konkretnom osobom, čak ni za aplikacije i uređaje. Internet stranica koristi određene tehnologije kako bi pratila korisnike na raznim aplikacijama i uređajima, uključujući sinhronizaciju kolačića i ID broja.

9.1.5 Snowplow

Ova web stranica/aplikacija koristi Snowplow Opensource, analitičku tehnologiju kompanije Snowplow Analytics Limited (The Rome Building, 32-38 Scrutton Street, London, EC2A 4RQ, Ujedinjeno Kraljevstvo). Pomoću analitičke tehnologije prikupljamo statističke podatke o korištenju naše web ponude. U sklopu korišćenja ovih web stranica prikupljaju se i analiziraju informacije koje vaš web preglednik prenosi. To se vrši preko tehnologije kolačića i takozvanih piksela, koji su integralni dio svake web stranice. Tako prikupljeni podaci služe za kreiranje profila korištenja, koji predstavljaju osnovu za web statistike. Pohranu kolačića možete spriječiti odgovarajućim podešavanjem vašeg web preglednika; međutim, moramo Vam ukazati na to da u tom slučaju eventualno nećete moći koristiti sve funkcije ove web lokacije u punom obimu. Osim toga, možete spriječiti prikupljanje podataka koje su proizveli kolačići i koji se odnose na vaš način korištenja web stranicom usluge FlixMobility kao i obradu tih podataka preko usluge FlixMobility tako da svoju reklamaciju pošaljete preko sljedećeg linka: data.protection@flixbus.com

9.1.6 Webtrekk

Za statističku analizu web stranica koristimo tehnologije kompanije Webtrekk GmbH, Robert-Koch-Platz 4, 10115 Berlin. Pomoću usluga kompanije Webtrekk prikupljamo statističke podatke o korišćenju naše web ponude. Kompanija Webtrekk GmbH je od strane TÜV certificirana za oblast Web Controlling-a. Pri tom je akvizicija i obrada podataka praćenja posebno provjerena i certificirana u pogledu usklađenosti sa zaštitom podataka i bezbjednošću podataka. U sklopu korišćenja ovih web stranica se prikupljaju i analiziraju informacije koje vaš web preglednik prenosi. To se vrši preko tehnologije kolačića i takozvanih piksela, koji su integralni dio svake web stranice. Mogućnost direktnog povezivanja s konkretnom osobom je isključena u svakom trenutku. Tako prikupljeni podaci služe za kreiranje anonimnih profila korišćenja, koji predstavljaju osnovu za web statistike. Podaci prikupljeni pomoću Webtrekk tehnologija se bez posebno date saglasnosti odgovarajuće osobe neće koristiti za ličnu identifikaciju posjetilaca ovih web stranica i ni u jednom trenutku neće biti povezani s ličnim podacima o nosiocu pseudonima.
Prikupljanje i pohrana podataka od strane kompanije Webtrekk može se odbiti u svakom trenutku tako da važi i ubuduće. U vezi s ovim i radi dodatnih informacija o zaštiti podataka u kompaniji Webtrekk učitajte sljedeću vezu: http://www.webtrekk.com/index/datenschutzerklaerung/opt-out.html.

9.1.7 Google AdWords

Za optimiziranje naše web ponude i preporuke za proizvode koristimo tehnologiju Google Limited („Google“) (Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska, „Google“) za kreiranje pseudonimiziranih profila korišćenja prilikom surfovanja internetom za posjetioce web stranice u marketinške svrhe. U tu svrhu se mogu koristiti kolačići koji omogućavaju ponovno prepoznavanje web preglednika prilikom ponovne posjete. Pohranjeno ponašanje pri surfovanju internetom se analizira putem algoritma, tako da se preporuke za proizvode na bazi interesovanja zatim mogu prikazati u obliku reklamnih banera odn. oglasa na web stranicama trećih lica. Pseudonimizirani profili korišćenja se bez posebne izričite saglasnosti odgovarajuće osobe ne dovode u vezu s ličnim podacima preko nosioca pseudonima. Kreiranje pseudonimiziranih profila korišćenja za reklamiranje/oglašavanje na bazi interesovanja možete opozvati u svakom trenutku, tako što učitate stranicu https://www.google.de/settings/ads. Dodatne informacije o reklamiranju na bazi interesovanja dobićete na http://www.google.com/policies/technologies/ads/.

9.1.8 Google Analytics

Ova web lokacija koristi Google Analytics, analitički web servis kompanije Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi tzv. „kolačiće“, tekstualne datoteke, koje se pohranjuju na vašem računaru i omogućavaju analizu vašeg korišćenja web lokacije. Osim toga, ova web lokacija koristi Google AMP Client ID API, kako bi preko Google Analytics povezala aktivnosti korisnika na AMP stranicama s aktivnostima korisnika na ne-AMP stranicama. Google Trackingcodes na ovoj web lokaciji koriste funkciju „_anonymizeIp()“. Na taj način se IP adresa unutar zemalja članica Evropske Unije ili u drugim državama sporazuma o Evropskoj ekonomskoj zoni dalje obrađuje samo u skraćenom obliku, kako bi se isključila mogućnost direktnog povezivanja s konkretnim osobama. Samo u izuzetnim slučajevima se puna IP adresa prenosi na server kompanije Google u SAD i tamo skraćuje. Po nalogu vlasnika ove web lokacije će Google ove informacije koristiti za analizu vašeg korišćenja web lokacije, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na web lokaciji i radi pružanja dodatnih usluga povezanih s korišćenjem web lokacije i interneta vlasniku web lokacije. IP adresa koju u sklopu Google Analytics prenosi vaš web preglednik ne povezuje se s ostalim podacima kompanije Google. Pohranu kolačića možete spriječiti odgovarajućim podešavanjem vašeg web preglednika; međutim, moramo Vam ukazati na to da u tom slučaju eventualno nećete moći koristiti sve funkcije ove web lokacije u punom obimu. Osim toga možete spriječiti slanje podataka (uklj. vašu IP adresu) koje generiraju kolačići i koji se odnose na vaše korišćenje web lokacije, kompaniji Google, kao i obradu tih podataka od strane kompanije Google, tako što preuzmete i instalirate dodatak za web preglednik koji je dostupan preko sljedeće veze: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de

9.2 "Kolačići" za funkcionalnost

9.2.1 Hotjar

U svrhu poboljšanja korisničkog doživljaja na našim internet stranicama koristimo softver kompanije Hotjar http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 Bisazza Street, Sliema SLM 1640, Malta, Europe). Pomoću softvera možemo mjeriti i analizirati ponašanje korisnika (pokreti mišem, klikovi, unosi preko tastature, visina skrolovanja, itd.) na našim web stranicama. U tu svrhu se postavljaju kolačići na krajnje uređaje korisnika i mogu se pohraniti podaci korisnika, kao npr. informacije web preglednika, operativni sistem, vrijeme boravka na stranici, itd. Više o obradi podataka od strane kompanije Hotjar možete pronaći na http://www.hotjar.com/privacy. Možete odbiti korišćenje servisa kompanije Hotjar na https://www.hotjar.com/opt-out.

9.2.2 Google Optimize

Naša web stranica koristi uslugu veb analize i optimizacije „Google Optimize“ koju pruža Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (u daljnjem tekstu „Google Optimize“). Koristimo uslugu Google Optimize da povećamo atraktivnost, sadržaj i funkcionalnost naše veb stranice stavljanjem novih funkcija i sadržaja na raspolaganje postotku naših korisnika i statistički ocjenjujući promjene u korištenju. Google Optimize je pomoćna usluga Google Analytics (vidi odjeljak Google Analytics).

Google Optimize koristi kolačiće za pomoć u optimizaciji i analiziranju načina na koji koristite našu veb stranicu Informacije koje generiraju ti kolačići o vašoj upotrebi naše veb stranice obično se prenose na server Google-a u SAD i tamo se pohranjuju. Koristimo Google Optimize s aktiviranom anonimizacijom IP adrese, tako da će unutar zemalja članica Europske unije ili u drugim zemljama potpisnicama Sporazuma u Europskom ekonomskom prostoru Google vašu IP adresu prethodno skratiti. Samo u izuzetnim slučajevima se puna IP adresa prenosi na server Googel-a u SAD i tamo se skraćuje. Google će te podatke upotrebljavati u svrhu procjene vaše upotrebe naše veb stranice, sastavljanja izvještaja o optimizacijskim testovima i srodnim aktivnostima veb stranice i pružanja drugih usluga u vezi s aktivnošću veb stranice i upotrebom Interneta.

Možete spriječiti pohranjivanje kolačića tako da na odgovarajući način prilagodite postavke pretraživača interneta. Nadalje, možete spriječiti prikupljanje sakupljenih podataka i prosljeđivanje podataka povezanih s vašim korištenjem naše veb stranice (uključujući vašu IP adresu) Google-u, kao i obradu tih podataka od strane Google-a preuzimanjem i instaliranjem dodatka za pregledač koji je dostupan na sljedećoj vezi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=. Detaljnije informacije o Google-ovom prikupljanju i obradi podataka možete pronaći u Googleovoj politici privatnosti, kojoj se može pristupiti na http://www.google.com/policies/privacy.

9.3 "Kolačići" za marketing

9.3.1 Facebook Custom Audiences

Ova web stranica koristi piksel za retargeting Custom Audiences društvene mreže Facebook, 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, USA. Pomoću piksela za remarketing Facebook ima mogućnost da posjetioce naše internet prezentacije koristi kao ciljnu grupu za reklamne oglase Facebook-Ads-a. U tu svrhu se na vašem računaru pohranjuje Facebook kolačić. Ostale informacije o obimu i svrsi prikupljanja podataka te daljoj obradi i korišćenju podataka od strane kompanije Facebook, kao i vaše mogućnosti za podešavanje zaštite vaše privatnosti možete pronaći u smjernicama za zaštitu podataka kompanije Facebook na https://facebook.com/policy.php i https://www.facebook.com/ads/settings. Korišćenje Custom Audiences možete odbiti na http://www.youronlinechoices.com/de/praferenzmanagement/ ili za korisnike s Facebook nalogom ovdje.

10. Društveni dodaci

Naša web lokacija koristi društvene dodatke društvenih mreža Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA , Twitter, Inc., 795 Folsom St., Suite 600 San Francisco, CA 94107, USA, Google Inc., 1600 Amphitheatre ParkwayMountain View, California, 94043, USA , Pinterest, Inc., 635 High Street, Palo Alto, CA, USA i Instagram Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park,CA 94025 USA.

Ti dodaci se nalaze na našoj stranici proizvoda i u početnom statusu su deaktivirani. Kliknite na odgovarajući taster, pa ćete u novom prozoru biti pozvani da se prijavite kod ponuđača društvene mreže. U tom slučaju će na vašem računaru biti pohranjen kolačić. Ako ne kliknete na taster ili niste prijavljeni kod ponuđača društvene mreže, kolačić neće biti pohranjen na vašem računaru.

Ako ste korisnik odgovarajućeg ponuđača društvenih mreža, prijavljeni ste i kliknete na taster, ta informacije će biti preneta u vaš profil kod odgovarajućeg ponuđača društvenih mreža. Ako vršite interakciju s dodacima, pritisnete na primjer Facebook-taster „Sviđa mi se“ ili ostavite komentar, vaš web preglednik će direktno prenijeti odgovarajuću informaciju društvenoj mreži i ona će tamo biti pohranjena. Obim i svrha prikupljanja podataka te dalja obrada i korišćenje podataka od strane ponuđača, vaša prava i mogućnosti podešavanja radi zaštite vaše privatnosti opisani su u napomenama o zaštiti podataka sljedećih ponuđača: