§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Pravila zaštite privatnosti

Pravila zaštite privatnosti i pristanak na upotrebu podataka

Internetskim portalom kompanije FlixMobility GmbH i portalom za rezervaciju koji sadrži (u daljnjem tekstu „web lokacija“) upravlja kompanija FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 Minhen, Njemačka (u daljnjem tekstu „FlixMobility“ ili „mi“). Zaštita vaših ličnih podataka nam je veoma važna. Stoga je zaštita podataka prioritet kompanije FlixMobility GmbH. Prilikom prikupljanja, obrade i upotrebe ličnih podataka postupamo isključivo u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka i Zakona o internetskim medijima.

Prihvatanjem sljedećih pravila zaštite privatnosti, pristajete da FlixMobility GmbH prikuplja, obrađuje i koristi podatke u skladu sa zakonima koji štite lične podatke te odredbama u nastavku. Pristanak možete povući u svakom trenutku i njegovo povlačenje stupa na snagu odmah.

Prikupljanje, obrada i upotreba ličnih podataka

Pod ličnim podacima se podrazumijevaju svi podaci u vezi sa određenom osobom ili njenim identitetom. Ti podaci su npr. vaše ime, broj telefona, poštanska adresa ili adresa e-pošte.

Našu web stranicu možete općenito koristiti bez navođenja ličnih podataka.

Vaše ime i prezime i vaš broj mobitela prikupljamo, spremamo i obrađujemo kako bismo obradili narudžbe karata i pružili usluge prijevoza. Sljedeći dodatni podaci mogu biti potrebni za obradu plaćanja: za plaćanje rezervisanog putovanja kreditnom karticom, kompaniji FlixMobility je potrebno vaše ime i prezime, adresa e-pošte i podaci kreditne kartice. FlixMobility neće spremiti broj vaše kreditne kartice; on se direktno prosljeđuje usluzi za obradu plaćanja. Prilikom plaćanja rezervisanog putovanja putem izravnog terećenja, FlixMobility bilježi vaše ime i prezime, adresu, datum rođenja, adresu e-pošte i podatke čekovnog računa. Podaci plaćanja se ne spremaju ako se plaćanje izvrši neposrednim bankovnim prijenosom i PayPalom.

Podaci potrebni za obradu ugovora i pružanje usluga prijevoza prosljeđuju se samo relevantnom autobusnom prijevozniku i ostalim trećim stranama (npr. pružaocima usluga IT-a, prijevoza, podrške korisnicima i obrade plaćanja) u mjeri koja je potrebna za registrovanje i obradu prodaje karata. U opravdanim slučajevima (npr. u slučaju oštećenja autobusa) zadržavamo pravo prosljeđivanja klijentovih podataka partnerskim prijevoznicima. Naši pružaoci usluga mogu koristiti podatke isključivo radi izvršavanja zadataka, ali ne i u druge svrhe.

FlixMobility neće dijeliti lične podatke sa trećim stranama u marketinške svrhe.

Usluga obrade plaćanja

Postupak rezervacije možete obaviti na našoj web stranici. U tu svrhu se vaši podaci mogu proslijediti jednom od sljedećih pružaoca usluga za obradu plaćanja koji odaberete tokom postupka rezervacije. Plaćanja se mogu obaviti putem postupaka mrežnih plaćanja navedenih u trgovini.

  • Plaćanja obrađuje naš partner Adyen BV, Simon Carmiggelstraat 6–50, 1011 DJ Amsterdam, Holandija. Da bismo otkrili i spriječili slučajeve prijevare, vašu IP adresu prosljeđujemo našem partneru Adyen BV, Simon Carmiggelstraat 6–50, 1011 DJ Amsterdam, Holandija. Adyen BV pohranjuje vašu IP adresu. Svi podaci se prosljeđuju u šifriranom obliku. Pristanak možete povući u svakom trenutku upućivanjem zahtjeva na podatke za kontakt navedene u impresumu.

  • Plaćanjima kreditnom karticom, Giropayom (izravnim terećenjem čekovnog računa) i iDealom obrađuje kompanija Heidelberger Payment GmbH, Gaisbergstr. 11–13, 69115 Heidelberg, Njemačka. Kompanija PAY.ON AG, Lucile-Grahn-Str. 37, 81675 Minhen, Njemačka, također dolazi u kontakt s podacima plaćanja. Heidelberger Payment GmbH pruža platnu uslugu kako je definisano zakonom Zahlungsdiensteaufsichtsgesetz (ZAG, Zakon o nadzoru usluga plaćanja). Ova kompanija je registrovana kod Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin, Saveznog tijela za finansijski nadzor), Graurheindorfer Str. 108, 53117 Bonn, Njemačka (reg. br.: 122914).

  • Plaćanjima PayPalom upravlja PayPal (Europe) S.à r.l. & Cie, S.C.A., 5th floor, 22–24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg. Dodatne informacije o PayPalovim pravilima zaštite privatnosti dostupne su u PayPalovim pravilima zaštite privatnosti.

  • Da bismo otkrili i spriječili slučajeve prijevare, vašu IP adresu prosljeđujemo kompaniji Paymill GmbH, St.-Cajetan-Straße 43, 81669 München, Njemačka. PAYMILL GmbH čuva vašu IP adresu 72 sata. Pristanak možete povući u svakom trenutku upućivanjem zahtjeva na podatke za kontakt navedene u impresumu.

Provjera kreditne sposobnosti prilikom plaćanja izravnim terećenjem putem Billpaya

Ako odaberete jednu od opcija plaćanja koje nudi naš partner Billpay GmbH, tokom postupka narudžbe zatražit će se da pristanete na prosljeđivanje Billpayu podataka potrebnih za obradu vaše uplate te provjeru vašeg identiteta i kreditne sposobnosti. Ako pristanete, Billpayu će biti proslijeđeni vaši lični podaci (ime i prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj, grad, datum rođenja, broj telefona i, u slučaju kupovine izravnim terećenjem, broj bankovnog računa), kao i podaci povezani sa vašom narudžbom.

Da bi provjerio identitet i kreditnu sposobnost, Billpay ili naše partnerske kompanije koje je Billpay ovlastio prosljeđuju podatke (komercijalnim) kreditnim registrima i od njih prima informacije o kreditnoj sposobnosti na osnovu matematičkih statističkih obrada koje koriste, između ostalog, podatke o adresi. Detaljne informacije o ovom postupku i kreditnim registrima dostupne su u Pravilima zaštite privatnosti kompanije Billpay GmbH.

Nadalje, Billpay može koristiti alate trećih strana za otkrivanje i sprječavanje slučajeva prijevare. Podaci prikupljeni tim alatima mogu se sačuvati u šifriranom obliku na lokaciji treće strane tako da ih može čitati samo kompanija Billpay. Vaši podaci se koriste samo ako odaberete jednu od vrsta plaćanja koje nudi naš kooperacijski partner Billpay; u protivnom se podaci automatski brišu nakon 30 minuta.

Paymill GmbH

Da bismo otkrili i spriječili slučajeve prijevare, vašu IP adresu prosljeđujemo kompaniji Paymill GmbH, St.-Cajetan-Straße 43, 81669 München, Njemačka. PAYMILL GmbH čuva vašu IP adresu 72 sata. Pristanak možete povući u svakom trenutku upućivanjem zahtjeva na podatke za kontakt navedene u impresumu.

Prijava korisnika / korisnički račun

Imate mogućnost da kod nas postavite lični korisnički račun. U dijelu korisničkog računa koji je zaštićen lozinkom možete lako upravljati svojim rezervacijama i spremati podatke za buduća putovanja.

Polja označena kao obavezna (*), koja uključuju lične podatke, koriste se samo za otvaranje i obradu vašeg računa. Za početak je potrebna samo vaša adresa e-pošte. Ona nam je potrebna za provjeru vašeg identiteta. Tokom postupka registracije možete unijeti ime, adresu i, ako želite podatke bankovnog računa.

Ovi podaci se koriste za stvaranje računa i automatsko popunjavanje vašim podacima tokom budućih rezervacija. Također možete spremiti broj mobitela kako bismo vam se mogli javiti u slučaju kašnjenja ili promjene vašeg putovanja.

Ako pristanete na upotrebu opcije „Ostani prijavlјen/a“, ona će spremati tzv. kolačiće na vaš krajnji uređaj. Oni se koriste za automatsku prijavu tokom čestih posjeta našoj web stranici. Ova funkcija nije dostupna ako ste u postavkama preglednika isključili spremanje kolačića.

Svoj korisnički račun možete ažurirati i izbrisati, pri čemu će se izbrisati i vaši spremljeni lični podaci.

Zbog zakonski predviđenih perioda čuvanja podataka, lični podaci potrebni za izvršavanje ugovora ne brišu se sa brisanjem korisničkog računa.

Bilten

Ako se pretplatite na naš bilten, vašu adresu e-pošte ćemo koristiti za komuniciranje s vama, za slanje npr. poruka o uslugama, poruka o sistemu ili e-pošte sa potvrdom registracije te za slanje podataka korisničkog računa, informacija o vašim kartama, planova puta ili putnih profila, dok ne otkažete pretplatu na naš bilten. Vašu adresu e-pošte koristimo i u svrhe našeg oglašavanja. Pretplatu na bilten možete otkazati u svakom trenutku.

Ako dobijemo vašu adresu e-pošte u vezi sa rezervacijom ili putovanjem, a opciju slanja e-pošte niste isključili, zadržavamo pravo da vam redovno šaljemo ponude proizvoda slične onima koje ste prethodno kupili kod nas. Opciju korištenja adrese e-pošte možete isključiti u svakom trenutku slanjem e-pošte na unsubscribe@flixbus.com ili pomoću veze za isključivanje u oglasnoj poruci, bez ikakvih troškova, osim troškova prijenosa po osnovnim tarifama.

Sigurnost podataka

Provodimo tehničke i organizacijske mjere za zaštitu privatnosti korisnika naše web stranice i povezanih sistema. Da bismo omogućili siguran prijenos ličnih podataka, koristimo enkripcijski protokol SSL 3.0 (osnovna enkripcijska šema je RSA-2048 sa infrastrukturom javnog ključa). Ova metoda se uspješno koristi širom interneta. Svi lični podaci (ime i prezime, adresa, podaci plaćanja itd.) su šifrirani, pa su time sigurni za prijenos na internetu. Simbol zaključanog katanca na donjoj traci u prozoru preglednika označava da se nalazite u sigurnom području.

Kolačići

FlixMobility koristi tzv. kolačiće na svojoj web stranici. Kolačići su male datoteke koje se spremaju na vaš disk, a pohranjuju određene postavke i podatke za razmjenu sa našim sistemom putem vašeg preglednika. Neki naši kolačići (tzv. sesijski kolačići) brišu se nakon kraja sesije preglednika, tj. nakon što zatvorite preglednik. Drugi kolačići (tzv. trajni kolačići) ostaju na vašem uređaju i omogućavaju nama ili našim partnerima da vaš preglednik prepoznamo sljedeći put kada posjetite našu web stranicu. Spremanje ovih podataka nam pomaže da web stranicu prilagodimo vama, što vam olakšava upotrebu, npr. automatski unos određenih podataka kako ih ne biste morali svaki put unositi. Korištenje i brisanje kolačića možete ograničiti u postavkama preglednika. Da biste promijenili te postavke, uputstva potražite u funkciji Pomoć na pregledniku. Neprihvatanje kolačića može uticati na uslužne funkcije naše web stranice.

Pravo na informacije i pravo na žalbu

Prema Saveznom zakonu o privatnosti, imate pravo besplatno zatražiti informacije o vašim spremljenim podacima, kao i pravo zahtijevati ispravku, brisanje ili blokiranje tih podataka. Radi dodatnih informacija ili povlačenja pristanka na pohranu podataka kako je prethodno navedeno, obratite se: FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 Minhen, Njemačka ili data.protection@flixbus.com.

Usmjeravanje prema ciljnoj publici

Tehnologiju kompanije Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD; „Google“) koristimo za stvaranje pseudonimnih profila upotrebe u vezi sa navikama pretraživanja web lokacije, kako bismo poboljšali naš web sadržaj i preporučili proizvode. Kolačići se mogu koristiti u te marketinške svrhe, što će omogućiti prepoznavanje internetskog preglednika kada nas ponovno posjetite. Zabilježeno ponašanje pretraživanja se analizira algoritmom, tako da se ciljne personalizovane preporuke proizvoda mogu prikazivati u obliku web natpisa ili oglasa na web lokacijama trećih strana. Pseudonimni profili upotrebe se ne povezuju sa ličnim podacima pseudonima bez zasebnog izričitog pristanka. Stvaranje pseudonimnih profila upotrebe u svrhe personalizovanih promocija ili oglasa možete odbiti na https://www.google.com/settings/ads. Dodatne informacije o personalizovanom oglašavanju možete pronaći na http://www.google.com/policies/technologies/ads/.

Ova web lokacija koristi opciju Retargeting Pixel Custom Audiences sa društvene mreže Facebook, 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD. Pomoću opcije Remarketing Pixels, Facebook može koristiti posjetioce naše web lokacije kao ciljne grupe za Facebookove oglase. U te svrhe se Facebookov kolačić sprema na kompjuteru posjetilaca. Dodatne informacije o području primjene i svrhama Facebookovog prikupljanja i kasnijoj obradi tih podataka te dodatne informacije o opcijama postavki za zaštitu privatnosti možete pronaći u Facebookovim pravilima zaštite podataka na https://facebook.com/policy.php i https://www.facebook.com/ads/settings. Upotrebu opcije Custom Audiences možete odbiti na http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices, ili za korisnike Facebook računa ovdje.

5. AB Tasty

Ova web stranica koristi i uslugu AB Tasty web analitike koju pruža kompanija AB TASTY SAS, a koja se koristi za A/B i multivarijatno testiranje. Ova usluga koristi kolačiće za identifikovanje preglednika posjetioca i analiziranje upotrebe ove web stranice. Kolačići ne prikupljaju lične podatke. Dodatne informacije o AB Tasty obradama podataka možete pronaći na https://www.abtasty.com/uk/terms-of-use/. Na toj web lokaciji možete pronaći i uputstva za deaktivaciju praćenja.

6. Hotjar

Da bismo poboljšali korisnička iskustva na našim web stranicama, koristimo softver kompanije Hotjar (http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 Bisazza Street, Sliema SLM 1640, Malta, Evropa). Softver nam omogućava mjerenje i analiziranje korisničkog ponašanja na našim web stranicama (pomicanje mišem, klikovi, ključni unosi, dubina pomicanja, itd.). U tu se svrhu kolačići postavljaju na krajnjem uređaja korisnika, što omogućava pohranu korisničkih podataka, kao što su podaci o pregledniku, operativni sistem, vrijeme upotrebe itd. Dodatne informacije o Hotjarovoj obradi podataka možete pronaći na https://www.hotjar.com/privacy. Hotjarovu uslugu možete isključiti na https://www.hotjar.com/opt-out.

Društveni dodaci

1. Facebook

Naša web stranica koristi tzv. programske dodatke za društvene aplikacije („dodaci“) društvene mreže Facebook, kojom upravlja Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, SAD („Facebook“). Ti dodaci su označeni Facebookovim logotipom ili dodatnim riječima „programski dodatak za društvene aplikacije kompanije Facebook“ ili „Facebookov programski dodatak za društvene aplikacije“. Pregled Facebookovih dodataka i njihov izgled možete pronaći na https://developers.facebook.com/docs/plugins.
Kada posjetite našu stranicu koja sadržava takav dodatak, preglednik uspostavlja direktnu vezu sa Facebookovim serverima. Sadržaj dodatka koji je ugrađen na stranici Facebook direktno prosljeđuje pregledniku. Ugrađivanje dodatka omogućava Facebooku pribavljanje podataka da je preglednik pristupio odgovarajućoj stranici na našoj web lokaciji, čak i ako nemate Facebook profil ili niste trenutno prijavljeni u Facebook. Te podatke (uključujući IP adresu) preglednik direktno prosljeđuje Facebookovom serveru u SAD-u, gdje se i pohranjuju.
Ako ste prijavljeni u Facebook, vašu posjetu našoj web stranici Facebook može direktno dodijeliti vašem Facebook profilu. U slučaju interakcije sa dodacima, npr. kada pritisnete dugme „Sviđa mi se“ ili objavite komentar, odgovarajući podaci se također direktno prosljeđuju Facebookovom serveru, gdje se i pohranjuju. Podaci će se također objaviti na vašem Facebook profilu i prikazati vašim prijateljima na Facebooku.
Facebook može koristiti te podatke u svrhe oglašavanja, istraživanja tržišta i prilagođene izrade Facebook stranica. U tu svrhu Facebook stvara profile upotrebe, interesa i odnosa, npr. da bi se procijenila upotreba naše web stranice u pogledu oglasa koji se pojavljuju na vašoj Facebook stranici, da bi se obavijestili drugi Facebook korisnici o vašoj aktivnosti na našoj web stranici i da bi se pružile druge usluge povezane sa upotrebom Facebooka. Ako ne želite da Facebook dodijeli podatke prikupljene putem naše web stranice vašem Facebook profilu, tada se morate odjaviti iz Facebooka prije nego što posjetite našu web stranicu.
Dodatne informacije o svrhama i području prikupljanja podataka, daljnjim obradama i upotrebi podataka koje obavlja Facebook, vašim pravima u ovom pogledu te postavkama koje su dostupne za zaštitu privatnosti možete pronaći u Facebookovim pravilima zaštite privatnosti na http://www.facebook.com/policy.php.
Ako ne želite da Facebook dodijeli podatke prikupljene putem naše web stranice vašem Facebook profilu, tada se morate odjaviti iz Facebooka prije nego što posjetite našu web stranicu. Učitavanje Facebook dodatka možete spriječiti korištenjem određenih dodataka za preglednik, kao što je blokator „Facebook Blocker“ (https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/stop-facebook-tracking/).


2. Twitter dodaci (npr. dugme „Tweet“)

Naša web stranica koristi tzv. programske dodatke za društvene aplikacije („dodaci“) koje omogućava usluga mikroblogova Twitter, kojom upravlja Twitter Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, CA 94103, SAD („Twitter“). Dodaci su označeni Twitterovim logotipom, npr. u obliku plave Twitter ptičice. Pregled Twitterovih dodataka i njihov izgled možete pronaći na https://dev.twitter.com/web/tweet-button.
Kada posjetite našu stranicu koja sadržava takav dodatak, preglednik uspostavlja direktnu vezu sa Twitterovim serverima. Vašem pregledniku Twitter direktno prosljeđuje sadržaj dodatka koji je ugrađen na stranici. Ugrađivanje dodatka omogućava Twitteru pribavljanje podataka da je preglednik pristupio odgovarajućoj stranici na našoj web lokaciji, čak i ako nemate Twitter profil ili niste trenutno prijavljeni u Twitter. Te podatke (uključujući IP adresu) preglednik direktno prosljeđuje Twitterovom serveru u SAD-u, gdje se i pohranjuju. Ako ste prijavljeni u Twitter, vašu posjetu našoj web stranici Twitter može direktno dodijeliti vašem Twitter profilu. U slučaju interakcije sa dodacima, npr. kada pritisnete dugme „Tweet“, odgovarajući podaci se također direktno prosljeđuju Twitterovom serveru, gdje se i pohranjuju. Podaci će se također objaviti na vašem Twitter profilu i prikazati vašim kontaktima na Twitteru.
Dodatne informacije o svrhama i području prikupljanja podataka, daljnjim obradama i upotrebi podataka koje obavlja Twitter, vašim pravima u ovom pogledu te postavkama koje su dostupne za zaštitu vaše privatnosti možete pronaći u Twitterovim pravilima zaštite privatnosti na https://twitter.com/privacy.
Ako ne želite da Twitter dodijeli podatke prikupljene putem naše web stranice vašem Twitter računu, tada se morate odjaviti iz Twittera prije nego što posjetite našu web stranicu. Učitavanje Twitter dodatka možete spriječiti korištenjem određenih dodataka za preglednik, kao što je blokator skripti „No Script“ (http://noscript.net/).


3. Google+ dodaci (npr. dugme „+1“)

Naša web stranica koristi tzv. programske dodatke za društvene aplikacije („dodaci“) društvene mreže Google+, kojom upravlja Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD („Google“). Dodatke možete prepoznati npr. po „+1“ na bijeloj pozadini ili pozadini u boji. Pregled Googleovih dodataka i njihov izgled možete pronaći na https://developers.google.com/+/plugins.
Kada posjetite našu stranicu koja sadržava takav dodatak, preglednik uspostavlja direktnu vezu sa Googleovim serverima. Vašem pregledniku Google direktno prosljeđuje sadržaj dodatka koji je ugrađen na stranici. Ugrađivanje dodatka omogućava Googleu pribavljanje podataka da je preglednik pristupio odgovarajućoj stranici na našoj web lokaciji, čak i ako nemate Google+ profil ili niste trenutno prijavljeni u Google+. Te podatke (uključujući IP adresu) preglednik direktno prosljeđuje Googleovom serveru u SAD-u, gdje se i pohranjuju. Ako ste prijavljeni u Google+, vašu posjetu našoj web stranici Facebook može direktno dodijeliti vašem Google+ profilu. U slučaju interakcije sa dodacima, npr. kada pritisnete dugme „+1“, odgovarajući podaci se također direktno prosljeđuju Googleovom serveru, gdje se i pohranjuju. Podaci će se također objaviti na vašem Google+ profilu i prikazati vašim kontaktima na Googleu+. Dodatne informacije o svrhama i području prikupljanja podataka, daljnjim obradama i upotrebi podataka koje obavlja Google, vašim pravima u ovom pogledu te postavkama koje su dostupne za zaštitu vaše privatnosti možete pronaći u Googleovim pravilima zaštite privatnosti na http://www.google.com/intl/de/+/policy/+1button.html.
Ako ne želite da Google dodijeli podatke prikupljene putem naše web stranice vašem Google+ profilu, tada se morate odjaviti iz usluge Google+ prije nego što posjetite našu web stranicu. Učitavanje Google dodatka možete spriječiti korištenjem određenih dodataka za preglednik, kao što je blokator skripti „No Script“ (http://noscript.net/).