Vožnja autobusom koja ne šteti klimi – da li je to moguće?

FlixBusov doprinos zaštiti klime – to ide ovako

Prilikom rezervacije karata na internetu ili na FlixBusovom prodajnom mjestu, nakon izbora linije samo stavi kvačicu na „Doprinos za zaštitu klime”. Emisije СО2 koje nastanu zbog tvoje vožnje izračunavaju se individualno prema udaljenosti i tačnoj kilometraži. Izračunati iznos automatski se pribraja cijeni karte prilikom narudžbe. Ekološki doprinos iznosi oko 1 % do 3 % cijene putovanja. Doprinos se ulaže u projekt zaštite životne sredine koji je certificiran prema međunarodnim ekološkim standardima i koji štedi nastalu količinu СО2. 

Vozi se autobusom – vozi se zeleno!

FlixBus autobusi dokazano su štedljivi u potrošnji goriva, a posebno su štedljivi u ispuštanju stakleničkih plinova. Čak i ekološki najprihvatljiviji autobus ispušta emisije. Zato, u saradnji s organizacijom atmosfair imaš mogućnost da individualno i u skladu s putovanjem neutralizuješ opterećenje klime izazvano putovanjem FlixBus autobusom. Prema principima trgovanja certifikatima o emisijama, pri rezervaciji tvojih karata na internetu dobrovoljni ekološki prilog se ulaže u certificirani projekt zaštite životne sredine koji kompenzuje jednaku količinu emisije СО2.

Ovako će se 2017. godine koristiti tvoj doprinos

Doprinosom FlixBusovom programu za zaštitu klime u 2017. godini pomažeš u finansiranju projekta „Energetski efikasne peći” koji u Ruandi izvodi neprofitna organizacija „atmosphere”. Projekt je odobrio UN, a dobio je i „Gold Standard” certifikat. Ove efikasne peći omogućuju da se u ruralnoj Ruandi prilikom kuhanja potroši oko 80 % manje drva u odnosu na široko rasprostranjena tradicionalna ognjišta. Tako projekt doprinosi očuvanju lokalnih šuma koje obuhvataju staništa posljednjih planinskih gorila na svijetu, a ujedno i globalnoj zaštiti klime. Projektom se također pomaže održivi razvoj u Ruandi, zemlji koja se zbog stanja svoga društva i privrede ubraja u najmanje razvijene zemlje svijeta. Projekt znatno doprinosi dobrobiti lokalnog stanovništva, npr.:

  • subvencijama svih peći „Modell Save80” za lokalne porodice
  • Poboljšanjem kvaliteta života zahvaljujući uštedi troškova i vremena za nabavu drva za ogrjev
  • Medicinska istraživanja potvrđuju bolji rad pluća korisnika i korisnica

Ovako će se 2016. godine koristiti tvoj doprinos

Zahvaljujući tvom prilogu zaštiti klime u 2016. godini podržavamo projekt za iskorištenje energije vjetra na karipskom otoku Aruba. Pritom se finansira izgradnja i održavanje vjetroturbina kao alternativnog i održivog izvora energije. Vjetroelektrana na otoku važan je pionirski projekt za iskorištenje regionalnih obnovljivih energija za Karibe u cjelini. Investicija u vjetroelektranu poboljšava nacionalnu sigurnost u snabdijevanju energijom, doprinosi globalnoj zaštiti klime i potiče razvoj dobijanja energije iz održivih izvora. Uz zaštitu klime, projekt osigurava i dodatne pogodnosti za lokalno stanovništvo:

  • Veću nezavisnost od stranih izvora energije jačanjem vlastitog snabdijevanja regije
  • Jačanje lokalne ekonomije stvaranjem novih radnih mjesta u izgradnji, pogonu i održavanju sistema
  • Unapređivanje regionalne infrastrukture projektima iskorištenja energije vjetra
  • Poboljšanje kvaliteta lokalnog zraka smanjivanjem štetnih materija koje su ranije nastajale pri proizvodnji struje iz fosilnih izvora energije